dinsdag 20 mei 2008

Voorbereiding

Een wereldreis voorbereiden is hard labeur! Je staat versteld van wat het allemaal met zich meebrengt. Begin er op tijd aan is de beste raad.

- Planning, hoe regel je een wereldreis?

Nu komt de vraag op: hoe plan je zoiets? Financieel, logistiek, emotioneel? Des te minder je hebt, des te minder moet je je zorgen maken op reis. Onder dit motto hebben we ons appartement 3 maanden voor vertrek opgezegd. In afwachting van vertrek verblijven we kostenloos in Haacht bij vader Baert, waar alle meubels ook een goed onderdak hebben tijdens onze afwezigheid.

Auto's worden verkocht, en alle abonnementen, overbodige verzekeringen, aansluitingen en zoooooveel andere zaken hebben we inmiddels opgezegd. Neem het van ons aan, dat alles regel je niet op een dag!

Om zo lang weg te kunnen moet je uiteraard een tijdje vrijgesteld zijn van werkdruk. Een ideaal (en eigenlijk onbegrijpelijk) scenario werd hier door vadertje staat uitgeschreven. Niet dat het allemaal zo ideaal verliep, er mag met deze regeling immers maar 5% van de totale werknemers van een bedrijf loopbaanonderbreking nemen. Na veel vijven en zessen bij Bert op het werk (bij Goele was die 5% kwestie niet aan de orde) is dit allemaal in orde gekomen en krijgen we nu dus in totaal een vervangingsinkomen van ongeveer € 800 per maand. Nuttige info en documenten vind je o.a. bij de RVA op http://www.rva.be/.

- Hoeveel geld heb je nodig?

We zijn geen luxepaardjes, reizen onder het motto "back to basics", en kunnen een gezonde dosis ontbering incasseren, maar bessefen goed dat dit een "once in a lifetime" is dus dat je moet meepakken van ervaringen wat je kan. Wat je opdoet hangt uiteraard af van welk continent je bezoekt en de manier waarop je reist. Wij gaan uit van € 25 per persoon per dag, alles, maar dan ook alles in.

- Hoe bepaal je de route?

We hebben een voorlopige route vastgelegd, rekening houdend met de seizoenen. Verschillende continenten, verschillende klimaten... Na wat gepuzzel ziet het er heel eenvoudig uit: we volgen gewoon de zomer / droogseizoen... Klik links op "Route" voor een kaartje.
Een handig hulpmiddel om je route te bepalen vindt je op onderstaande link. http://www.wereldreis.nu/info/voorbereiding/planning.cgi
Hier onder een ruwe schatting van welke maand in welk land:
--- Augustus = Rusland + Mongolië
--- September = China
--- Oktober = Vietnam
--- November = Cambodja + Laos
--- December = Laos + Myanmar
--- Januari = Thailand
--- Februari = Patagonië (Chili + Argentinië)
--- Maart = Paaseiland + Chili + Argentinië + Brazilië
--- April = Bolivië
--- Mei = Peru
--- Juni = Ecuador + Galapagos
--- Juli = Colombia + evt. Venezuela
--- Augustus = Panama + Costa Rica


- Wat hangt er allemaal op onze rug?

Buiten de nodige documenten en Bert z'n spuitgerief is alles in het buitenland heel gemakkelijk verkrijgbaar. De grootste uitdaging is dus om zo licht mogelijk te pakken. Streefgewicht onder de 15 kg.

--> De rugzakken:













Aangezien de oude rugzak wat tekenen van verzwakking vertoonden, hebben we 2 nieuwe rugzakken aangekocht bij Decathlon, van het merk Symbium. We hebben gekozen voor rugzakken met een rits, zo vind je gemakkelijk iets terug onderaan je zak en kan je gemakkelijk een slotje aan de rits doen als je in een dorm slaapt bijvoorbeeld.


--> Belangrijkste documenten

Internationaal paspoort. Documenten mutualiteit. Reisverzekering. Vreemde munten (enkel EUR). Traveller- cheques. Credit card(s). Vliegtickets. Belangrijkste telefoon- & faxnummers. Van de voornaamste persoonlijke documenten namen we een kopie, dewelke we in elkaars bagage bijhouden, en we slaan een elektronische kopie on line op.


---> Kledij

Regenponcho (waarvan je een shelter kan maken in noodgevallen), 1 fleezeke pp, 1 kleedje (Goele), 2 T-shirts pp en 2 topjes (Goele). 1 hemd met lange mouwen pp, 2 lange broeken pp. (waarvan één afritsbaar) en 1 korte broek pp. Zwemkledij, een paar onderbroekskes en BH's.

---> Toiletgerief

Shampoo. Zeep. Kam. Tandenborstel. Tandpasta. Rol WC-papier. Scheermesje met reserve mesjes. Lenzen + vloeistof. Bril (??? Nog in de overtuigingsfase). Veiligheidsspelden. Potje Nivea crème. Zonnecreme factor 30, water-resistent. Lippenbalsem. Oordopjes. 2 Reishanddoeken. 2 kleine handdoeken in bamboestof (droogt snel). Tampons. Nagelknipper. Pincet.

---> Schoenen (per persoon!)

Stevige (Goretex) wandelschoenen.
Flip flops.
Sneakers.


---> Kampeergerief

Tent of geen tent? Voor Azië is een tent niet echt nodig, aangezien je steeds wel ergens een huisje vindt. In de uitgestrekte pampas van Patagonië kan dat dan weer wel heel goed van pas komen. We hebben uiteindelijk toch beslist om ze niet mee te nemen, indien we hier spijt van krijgen kopen we dat wel onderweg.

---> Allerlei.

Lakenzak in satijn. Vliegtuigdekentje. Muskietennet (Tip : Bevestig stevige elastieken aan de ophangpunten). Touw voor ophangen van muskietennet, bruikbaar als wasdraad/veters. Vier kleine "oogvijzen" om muskietennet / wasdraad op te hangen. Wasspelden. Sporttape (voor verstuikingen en stevig genoeg voor all-round gebruik). Zonnebril. Zakdoeken. Dagrugzakje. Slot(jes) voor rugzak en kamer. Geldriem. Plastic zakje. Petzl hoofdlamp. Camelbak. Fototoestel. Goedkope MP3. Reisapotheek. Point-it boekje.


- Gezondheid

Voor ons vertrek zijn we op visite geweest bij het Tropisch Instituut in Antwerpen. Daar kreeg Bert de nodige vaccinaties (Goele was nog OK) en uitleg over malariapreventie en een berg gezondheislectuur (herken eens je diarree, les 1 en 2).

Aan de hand van ervaringen van andere reizigers hebben we een reisapotheek samengesteld (vooral immodium en zware pijnstillers voor in noodgevallen zijn onontbeerlijk). Omdat we speciale medicatie moeten meenemen voor Bert's diabetes, hebben we ook een door de dokter ondertekende verklaring opgemaakt die problemen aan grenzen en luchthavens zou moeten vermijden.
- Visas
Aangezien we vertrekken in Rusland en dan per trein verder reizen naar Mongolië en China, moeten we deze visas voor vertrek in orde brengen. Vanaf Vietnam brengen we het visa ter plaatse in orde.
---> Rusland
Een visum voor Rusland verkrijgen is geen sinecure! Je hebt eerst een uitnodiging nodig voor de aanvraag van je visum. Deze uitnodiging is eigenlijk pure administratieve geldklopperij. Gemiddelde prijzen op het internet zijn rond de € 30 per uitnodiging. Wij bekwamen de onze voor € 15 bij ons eerst hostelletje in St. Petersburg: Hostal Griboedova 71.
---> Mongolië
---> China: klik hieronder voor het aanvraagformulier.

Geen opmerkingen: